Traseul galben – 14 km; +450m diferență de nivel 

Traseul pleacă de la Pensiunea Carpathia și părăsește asfaltul după aproximativ 1,5 km, urcând ușor în Valea Lungii. Urmând marcajele, poteca pietroasă începe să urce accentuat, traversând de două ori micul pârâu și ajunge într-o poiană frumoasă, care oferă o priveliște minunată asupra văii întinse sub noi. Din poiană, traseul continuă urcarea susținută prin pădure și aproximativ la jumătatea lui ajunge la antena de telecomunicații (GSM), de unde pe timp frumos se poate vedea atât vârful Vlădeasa cât în depărtare și vârfurile Butesei. 

De aici traseul coboară spre Valea Daica. În timp ce coborâm din șa, pe partea dreaptă putem vedea Valea Brătcuței, coborârea continuându-se față-n față cu traseul verde. Traseul abrupt se termină într-o vale lină și ne duce din nou pe asfalt, unde ne despart doar 1,5 km de destinație.

Traseul pleacă de la Pensiunea Carpathia și urcă prin Valea Daica 5 km, după care coboară în Valea Brătcuței. La capătul pantei facem dreapta și continuăm drumul cu o urcare lentă. La capătul văii o luăm ușor spre stânga și urcăm abrupt în zona împădurită. Ajungând într-o poiană, urmăm spre dreapta drumul de pământ care ajunge din nou într-o zonă împădurită, unde începem cea mai abruptă urcare. Ajungând în vârf facem ușor dreapta și coborâm din nou către Valea Daica, de unde coborâm înapoi către drumul asfaltat în același loc. De aici ne despart 1,5 km de destinație.
 

Traseul pornește de la Pensiunea Carpathia și după scurta parte asfaltată face dreapta către Valea Izvorul. Traseul urcă printr-un canion stâncos și ajunge la o parte mai lină. De aici traseul șerpuiește lângă pârâu, iar în capătul văii, unde drumul se bifurcă, noi ținem spre stânga cu o urcare susținută. Zona ne oferă o priveliște minunată spre dealurile și munții învecinați.

La punctul cel mai înalt al primei părți, virăm spre stânga ocolind o stână, și ne continuăm drumul cu o ușoară coborâre. Traseul este vălurit până la granița județului, având diferite diferențe de nivel. Aici traversăm drumul asfaltat și ținând direcția de sosire, după o urcare scurtă, ne alăturăm traseului turistic marcat cu punct-albastru și dungă-roșie. Pe drum trecem pe lângă un punct de belvedere, de unde vom avea o priveliște minunată către Cheile Remeți și către vârful Vlădeasa din spatele nostru. Părăsim traseul turistic marcat făcând stânga înainte de o curbă, către o stână și o cabană.

De aici traseul urcă ușor încă 1 km, după care urmează o coborâre destul de tehnică și abruptă pe un drum forestier părăsit. Ajungând în vale facem stânga și alergăm mai departe pe o pantă lină. La capătul văii, lângă clădirea companiei de apă facem dreapta și ajungem în satul Remeți pe asfalt. Făcând dreapta în centrul satului, ajungem la destinație după 2 km.

Traseul roșu – 36 km; +1400 m diferență de nivel

Traseul pleacă de la Pensiunea Carpathia și după o scurtă parte asfaltată face dreapta către Valea Izvorul. Traseul urcă printr-un canion stâncos și ajunge la o porțiune mai lină. De aici traseul șerpuiește pe lângă pârâu, iar la capătul văii, unde drumul se bifurcă, face dreapta și începe să urce susținut. Ajungând pe creastă, ajungem pe traseul turistic marcat cu dungă-albastră, pe care ne continuăm drumul. La 13 km de la plecare traseul începe să coboare spre dreapta și ne duce la coada lacului Leșu.

De aici, după o porțiune scurtă asfaltată de 500 m virăm spre dreapta și începem urcarea abruptă pe partea opusă a văii. Traseul  continuă pe traseul turistic marcat cu triunghi-albastru, iar după un viraj strâns spre dreapta trece pe traseul turistic marcat cu triunghi-roșu, urmându-l pe acesta până aproape de destinație. După o urcare foarte abruptă, cu o mică deviere, merită să facem o oprire de cîteva minute la Piatra Bulzului, de unde putem vedea lacul și vârfurile din vecinătate. Traseul continuă înconjurând efectiv lacul și după a coborâre îndelungată, după defileul pârâului Leșu, ajunge înapoi la traseul de alergare, de unde mai avem 3 km până la destinație.

Barajul de la Bulz

Pe o lungime de 1 km barajul de acumularea de la  Bulz are functia de lac compesator, pentru uniformizarea debitelor ale salbelor de hidrocentrale Lesu Remeti si Munteni.

Centralele hidroelectrice elibereaza apa din lacurile de acumulare din amonte in decursul unei zile cu debite extrem de variabile intre 0 si 49 m cubi/s. Lacul Bulz are un volumul total de 0,538 mil.m³; si o suprafata 12,58 ha. Acest lac tampon, realizat la adapostul unui baraj de beton cu inaltimea de 17,00 m, permite regularizarea debitelor defluente, cu o uniformizare satisfacatoare pana la debite medii zilnice de cca 10 – 12 m³/s. In etapa urmatoare acumularea va deveni captare pentru prima hidrocentrala de pe cascada de hidrocentrale a Crisului Repede.

Cheile Bratcutei

Cheile Bratcutei sunt situate in lungul cursului inferior al vaii cu acelasi nume, intre confluenta cu Valea Rusului si comuna Bratca. Sapate in calcare si dolomite triasice pana la confluenta cu Valea Seaca si in calcare jurasice, in rest, Cheile Bratcutei au o lungime de 4,4 km si sunt drenate de un curs de apa cu caracter permanent.

Pana la confluenta cu Valea Rusului, Bratcuta curge intr-o vale adanca, larg deschisa, cu versanti partial impaduriti. La intrarea in formatiunile calcaroase, primeste, din dreapta, apele temporare ale Izbucului de pe Travertin, iar apoi pe cele permanente din Izbucul Damisenilor, situat la baza versantului stang, prin care se dreneaza apele captate in subteran in Depresiunea de la Damis.

.

Barajul Dragan

Aici, in mijlocul naturii, inconjurat de dealuri inalte si munti impaduriti, totul incetineste, nu ai parte de agitatia orasului, de zgomotele zilnice de claxoane sau tramvaie, de cladirile cenusii, ci doar de liniste, pace si peisaje foarte frumoase.

La 14 de km mai sus de localitatea Remeti se afla Barajul Dragan, considerat a fi unul dintre cele mai mari baraje din Romania. Zona in care se afla, cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Crestele impadurite, saltele de muschi naturali, lacul, barajul, toate formeaza un tablou de-o frumusete aparte.

Barajul Dragan este o constructie din beton in arc de dubla curbura ce retine un volum de 112 milioane metri cubi de apa, avand o dubla utilitate, pe de o parte acumularea apei pentru uzina de la Remetiiar pe de alta parte retentie a viiturilor. Are o inaltime de 120 metri si o lungime de 424 metri. Sub apa, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Paraul Crucii.

Aici s-au refugiat foarte multi romani din toate satele cedate prin dictatul de la Viena in 1940. De aici treceau peste munte la Stana de Vale sau Budureasa sa-si aduca cele necesare traiului.  Aici era magazinul de la care, cei ce lucrau la exploatarea lemnului, isi faceau aprovizionarea saptamanala. Veneau cu mocanita, pe platforma vagoanelor, cumparau cele necesare, apoi, se imprastiau prin toti muntii pe la cabanele forestiere.

.

Cascada Iadolina

Cascada Iadolina este situata sub nivelul soselei pe partea stanga a drumului, la aproximativ 6 km de Coada Lacului Lesu. Ceva mai sus, tot din stanga apare din versant o alta cascada numita Valul Miresei.

Partea accesibila turistilor ofera o priveliste deosebita a caderii de apa, printre stancile imense rupte din munte. Valea Iadului realizeaza cascade si in continuare, sub cascada Iadolina, insa acestea se pot vedea in conditii de siguranta doar de sus de pe sosea.

Accesul la Cascada Iadolina se face pe drumul forestier Iadu si apoi pe o poteca, avand drept sprijin o coarda metalica prinsa de peretele de piatra. Frumoasa cadere de apa în mai multe trepte atrage anual mii de turisti.

 

Cascada Izvorul MinunilorIzvorul Minunilor

Cascada Izvorul Minunilor se afla in statiunea montana Stana de Vale, localizata in judetul Bihor pe traseul Beius – Budureasa. Aici la circa 1100 de metri altitudine veti gasi amenajat frumos un izvor, care cade in trepte formand cateva mini cascade.

Legenda Izvorului Minunilor spune in mai toata zona masivului Vladeasa ca, in timpuri de mult apuse, cand ielele si inorogii, Fetii-Frumosi si Printesele legendare traiau aievea, cand lungimea se masura cu pasul, iar timpul dupa soare, pe teritoriul masivului cautau sa-si impuna suprematia doi imparati;  imparatul focului si imparatul ghetii. Vrajmasia dintre cei doi nu i-a cuprins si pe copiii lor, Printul Focului si Printesa Ghetii. Ba, din contra, acestia s-au indragostit si iubirea lor a condus la sacrificiu, apropierea printului de printesa a generat contopirea celor doua spirite altruiste si transformarea lor intr-un izvor de “apa vie”, de care s-au bucurat oamenii secole de-a randul. Aceasta legenda descopera o noua fata a Izvorului Minunilor, aceea a spiritului altruist al dragostei adevarate, sacrificatoare, care face sa uneasca oamenii si nu sa-i invrajbeasca. Il descopera ca fiind un izvor al dragostei, pornit din legenda prin contopirea focului si ghetii intrupate in print si printesa, o legenda la fel de vie ca apa izvorului din masivul Vladeasa.

 

Barajul Lesu Ursului

Barajul Lesu

 

Asezat la 20 de km de la drumul E60 si 3 km de pensiunea Carpathia, lacul de acumulare Leşu este situat la o altitudine de 640 m, si a fost dat în folosinţă în anul 1973. Are o suprafaţă de 148 hectare şi un volumul de apă ce se poate reţine în spatele barajului de 28,3 milioane mc, care impreuna cu cascada Iadolina este zona protejata de lege. In portiunea din aval, de la lacul Lesu pana la varsarea in Crisul Repede, se intalnesc, si foarte multi pesti pe langa pastravi, si lipanul, mreana, cleanul.

Apa lacului alimentează hidrocentrala Leşu, care s-a dat în folosinţă cu patru ani mai târziu, în anul 1977. Coada Lacului, a devenit din ce în ce mai populată, astfel aici la inceputul anilor 90’ s-a format un adevărat sat de vacanţă. Drumul forestier care trece pe lângă lac ajunge până la Cabana Stâna de Vale. Astfel Lacul Leşu a devenit o poartă către Munţii Bihor-Vlădeasa.

O plimbare de-a lungul barajului reprezinta un bun prilej pentru a inspira aer curat, a admira cum apa a sculptat acesti munti, prilej de a te bucura de linistea care te inconjoara, sunetul apei si adierea vantului.

.

 

Parcul Natural ApuseniParc National Apuseni

 

Parcul Natural Apuseni a fost infiintat in 2004, si se intinde pe o suprafata de 75.784 ha. Limita parcului trece prin varfurile Magura Fericii, Poienii, Bohodei, Fantana Rece, Carligatele, Coasta Braiesei, Britei, Micau, Nimaiasa, Varfurasu, Dealul Paltinisului, Piatra Graitoare, Iconii, Cuciulata, barajul lacului de acumulare Fantanele, varfurile Pietroasa, Dobrus, Stanii, Pasul Vartop, Brusturi, Magurii, Plopilor si Dealul Blidaru. In interiorul parcului sunt zone de conservare speciala, cum ar fi Bulz, Poiana Florilor, zona Pesterii Ursilor, Poiana Ponor, Platoul Carstic Padis – Depresiunea Varasoia – Poiana Ponor, etc.

Pentru protectia parcului administratia lucreaza cu 13 rangeri, sunt delimitate zonele de campare, au fost amplasate panouri de informare. Au fost identificate habitatele plantelor si animalelor ocrotite. Zona Crisului Pietros-Valea Boghii a fost repopulata cu capre negre, care pot fi vazute si in Groapa Ruginoasa, Cetatile Ponorului si Scarita.

Intre anii 1970-1980, a fost repopulat cocosul de munte, amenintat din cauza vanatorii abuzive. Dupa aprecierea specialistilor pe teritoriul parcului traiesc un numar de  26 lupi, 12 rasi si 21 ursi. Zonele carstice reprezinta atractia parcului Apuseni.  Specialistii de la parc si cluburile speologice fac eforturi pentru protejarea lor. Multe au fost inchise, sau sunt protejate natural. Accesul in cele mai frumoase pesteri este conditionat de aprobari ale Academiei Romane. Inainte de a intra in pestera sa nu uitam, cavitatile reprezinta averea muntilor apuseni, si stalagmita creste in 20 de ani doar 1 cm! Numarul vizitatorilor este foarte mare in fiecare an, atat vara cat si iarna.

.

 

Peştera cu Apă de la Bulzpestera-cu-apa-bulz

Pestera se deschide la o altitudine de 336 m, in malul stang al Vaii Iadului (afluent al Crisului Repede), la picioarele unui versant abrupt care domina peisajul cu cei peste 200 m inaltime ai sai in zona comunei Bulz. Zona accesibila a pesterii este reprezentata de o galerie larg meandrata si inalta, strabatuta in intregime de un curs de apa care apare din sifonul terminal si care formeaza pe traseul sau trei cascade mai importante precedate de lacuri adanci, primul dintre acestea aflandu-se chiar la intrare.

Galeriile sunt in general inalte,  pe alocuri bogat concretionale si intrerupte uneori de aglomerari de blocuri prabusite. Aceasta retea  cu aspect dendritic constituie rezultatul faptului ca Pestera cu Apa de la Bulz concentreaza paraiele captate in nu mai putin de cinci pierderi de apa din depresiunea carstica de la Ponoare, aflata pe platoul care flancheaza spre sud Valea Iadului.

Pestera este greu accesibila si nu poate fi parcursa pe tronsonul dintre intrare si sifonul II decat daca se dispune de barca de cauciuc si materiale de escalada. O amenajare provizorie, efectuata in cadrul lucrarilor din complexul hidroenergetic Iad-Dragan, inlesneste insa vizitarea pe primii 250 m de galerie, singurii recomandati turistilor. De altfel, in zona Bulz urmeaza sa se formeze un lac de agrement, asa incat pestera poate deveni un important obiectiv turistic.

 

 

Pestera cu Apa din Remeti

pestera-remeti

Aflata la doar cca 50 m de pensiunea Carpathia Pestera cu Apa din Remeti care mai este cunoscuta si sub numele de Pestera cu Apa de sub Peretele Cornului sau Pestera cu Apa din Dealul Cornilor sau pestera cu Vitelul de aur. Lungime totala a pesterii, este de 250 m, si se compune dintr-o galerie ingusta, usor meandrata, care urmareste in cea mai mare parte a sa o diaclaza directoare. Din acest motiv mai ales in prima jumatate a cavitatii, bolta se ridica frecvent la 20-30 m inaltime si este intrerupta de numeroase hornuri. In prima parte a pesterii la numai 40 de m regasiti formatiunea Vitelu de aur care de fapt este zona de bauxita erodata diferit fata de calcarul ce predomina si care a nascut o forma ce seamana foarte bine cu un vitel rosu care paste. Tot aici, suspendate la vreo 5 m in peretele drept, cateva mici coridoare schiteaza un nivel superior, fosil.

Acest prim sector al pesterii este sec; in schimb, cea de a doua jumatate a galeriei este parcursa de un parau subteran care apare dintr-un sifon impenetrabil si care primeste pe dreapta un scurt afluent. Originea acestui parau corespunde pierderilor in pat care se produc in Valea Rea (afluent de stanga al Vaii Iadului) la mai putin de 500 m in linie aeriana de Pestera de la Fata Apei. Cursul de apa din galeria principala dispare dupa un parcurs de aproximativ 100 m printr-un sorb, in vecinatatea caruia se deschide un diverticol descendent, aproape un put ce functiona inca in momentul primei explorari ca punct de captare a pinului subteran. Astazi insa, apele reapar la zi printr-o resurgenta aflata in insasi albia Vaii Iadului. Concretiunile sunt slab dezvoltate, rezumandu-se la cateva scurgeri parietale.

Conditii de vizitare. Echipamentul necesar unei vizite subterane obisnuite trebuie completat cu cizme de cauciuc pentru a se putea parcurge sectorul activ, unde nivelul apei nu creste la viituri decat in mod exceptional

Saritoarea Iedutului

saritoarea-iedutului

Din drumul de acces Stana de Vale – Coada Lacului Lesu, pe un perete de stanca apare indicator turistic, cerc albastru, spre cascada Saritoarea Iedutului. Traseul este prin padure, in urcare, cu o durata de 15 – 20 minute, destul de usor, chiar fara antrenament. Se urca pe poteca bine batatorita, si se urmareste marcajul.

Pentru a putea fi admirata in adevarata ei splendoare, trebuie sa coborati versantul. Ajunsi la locul de cadere al apei, zgomotul produs de cascada acopera orice sunet din apropierea dumneavostra. Un monument al naturii, ce creeaza o perdea alba, lunga de cativa zeci de metri in aprecierea ochiului, 10 metri in realitate.

Stana de vale Stana de Vale

Stana de Vale este una dintre cele mai mirifice statiuni de odihna si tratament din tara. Situata la 30 de km de Pensiunea Carpathia daca se alege traseul pe drubul forestier Lesu-Coada Lacului, la o altitudine de 1100 m in Muntii Apuseni (Vladeasa), Stana de Vale este un cadru natural extrem de pitoresc. Impreuna cu originalitatea artei populare, folclorul, si maretele vestigii ale trecutului, sunt ispite vii, invitatii irezistibile la drumetii ce ofera mari satisfactii pe langa calirea fortelor fizice. Daca dorul te poarta prin Muntii Apuseni mult timp iti vor starui in minte ca o mreaja din care nu scapi usor si trebuie sa mai revii pentru ca a mai ramas ceva neexplorat, Varful Poieni, Cascada Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina, Valul Miresei, Saritoarea Iedutului, centrul folcloric Budureasa (renumit datorita lazilor de zestre), Pestera Meziad, Pestera Ursilor, Pestera Onceasa, Pestera Alunului, Pestera Ferice, Pastravaria Stana de Vale si multe alte trasee turistice care incanta privirea si invioreaza spiritul oricarui om.

Binenteles in apropierea statiunii dar si  in timp ce faceti traseele din jurul statiunii beneficiati  de principalii factori de tratament caracteristici care atrag mii de turisti anual. Apele oligominerale si feruginoase, bioclimatul tonic, caracterizat prin presiune atmosferica scazuta, radiatia solara intensa si ionizarea crescuta a aerului. Tratamentele pentru care opteaza persoanele care ajung la Stana de Vale sunt pentru afectiunile endocrine, nevroza astenica si afectiunile cailor respiratorii. Printre cele mai solicitate tratamente locale se numara fitoterapia (baile cu plante), electroterapia, masajul, sauna si gimnastica medicala. Efecte dovedite in timp au fost observate in cazul hipotiroidiei benigne si in cazul bolii Basedow, in stadiile I si II.

.

Cascada Valul Miresiivalul-miresii

Se afla la o altitudine de 1000 m si are o inaltime de 30 m si 2 trepte. La baza treptei de sus exista o marmita adanca cu diametrul de 10 m, care asigura o dispersie a apei, ce seamana cu un voal de mireasa. De aici provine numele de Valul Miresei. Exista acces auto pana la cascada circa (25 km de la pensiunea Carpathia) care este vizitata atat vara cat si iarna de iubitorii sporturilor extreme, cand peretele stancos ingheata si creaza astfel un peisaj de basm.

 

Importanta pentru turisti o reprezinta traseele turistice care in zona sunt bine marcate.
Piatra Bulzului (Valea Iadului) – Pestera Meziad – Satul Meziad – Triunghi albastru
4 – 5 ore-14 km.Este drum de acces la Pestera Meziad. Drum usor prin padure accesibil vara si iarna.
De la halta CFR Stana de Vale (de pe linia Cluj-Oradea) mergem 20 km pe Valea Iadului, in lungul liniei ferate forestiere, pana la Piatra Bulzului, unde incepe marcajul.
Urcam o vale,valea Valcei, afluent pe stanga al vaii Iadului, cca 500 m, apoi pe serpentina pana la cumpana apelor. De aici coboram continuu, trecand pe langa pestera Meziad (384 m) pana in comuna Meziad.
Circuitul Saritorii Iedutului- Punct albastru-6 ore- 15 km
Traseu pentru vizitarea Saritorii Iedutului. Drum usor. Accesibil vara si iarna.
De la cabana Stana de Vale (1102 m) marcajul ne conduce pe soseaua spre Beius, trecand prin saua Baitei (1198 m). La dreapta, in afara drumului, se gaseste tubaria de la Baita. Continuam pe sosea cca. 20 min. (priveliste larga spre depresiunea Beius), apoi spre dreapta, pe o poteca pe care coboram aproape continuu, pana in fata cascadei “Saritoarea Iedutului”.
De aici dupã 10 min. ajungem in valea Iadului (820 m), pe care o urmam spre dreapta, pe drum asfaltat si dupa 3,5-4 km ajungem in Stana de Vale sau daca o luam in stanga coboram pe drumul judetean care leaga Stana de Vale de E60, ajungem in localitatea Bucea.
Drumuri de acces spre cabana Lesu :
Drumul pe firul vaii Iadului (Bucea-Stana de Vale – 53km) este asfaltat pana la cabana Lesu (26km) si se desprinde din E60 din localitatea Bucea. Dupa numai 1km, langa Crisul Repede, se afla popasul turistic Bulz cu casute si loc de parcare. Dupa inca 3km, la dreapta, o bifurcatie a soselei duce peste un pod de beton spre halta CFR Stana de Vale si mai departe (neasfaltat) spre Bratca.
Curand incep sa apara versanti abrupti, calcarosi, si drumul urca usor pana la un mic baraj de retentie a apei dupa care intram in comuna Bulz. Drumul traverseaza satele Munteni si Remeti (de unde se desprinde drumul asfaltat spre Lacul Dragan -17km), dupa care strabate una dintre cele mai pitoresti zone ale vaii Iadului. La 6 km de la Remeti, drumul se bifurca, ramura din dreapta (neasfaltata) traverseaza valea si intra pe Valea Lesului iar ramura din stanga urca la Cabana Lesu (alt.600m).
Motel Lesu – Valea Iadului – statiunea Stana de Vale.
Marcat cu banda rosie.(27km)
Traseul Cabana Lesu – Stana de Vale e accesibil cu masina. Dupa aproximativ 5km de la cabana Lesu, drumul traverseaza paraul Valea Lupului (canton forestier) terminat cu un fel de fiord la varsarea sa in lac.
Dupa inca 5km iesim intr-o larga depresiune unde s-a dezvoltat satul de vacanta Coada Lacului. Din drumul principal se desprind in zona trei ramificatii, doua spre stanga, pe valea Gugii si respectiv pe valea Runcului si o ramificatie spre dreapta, ce traverseaza Valea Iadului pe un pod de lemn ce s-a degradat, si urca pe un mic afluent, Valea cu Cale.
Drumul spre Stana de Vale parcurge valea din ce in ce mai ingusta a Iadului, trece pe langa o cocheta pensiune si patrunde in cheile inguste, strecurandu-se printre stanci, de-a lungul vaii care creeaza repezisuri si cascade. Cea mai frumoasa este cascada Iadolina, situata sub nivelul soselei pe partea stanga a drumului, la aproximativ 6km de la coada lacului. Ceva mai sus, tot din stanga apare din versant o alta cascada numita Valul Miresei. La nici o suta de metri in amonte de Cascada Valul Miresei, marcajul punct albastru ce vine de la Stana de Vale paraseste drumul si urca abrupt versantul stang pana la Cascada Saritoarea Iedutului (15-20min). In continuare drumul trece pe langa cantonul forestier Murgasu si dupa inca 2km ajungem la un mic lac de baraj urmat de intersectia cu drumul ce vine de pe valea Carligatele (unde e un indicator spre Cabana Patru Brazi). Dupa inca 3km intersectam drumul asfaltat Beius – Budureasa – Stana de Vale si coborand usor spre stanga cca.300m, ajungem la partia de schi si casutele apartinand de statiunea Stana de Vale1100m) .
Cabana Lesu- Vf. Stana de Vale. Piatra Calului – Stana de Vale.
Pentru cei ce au vazut deja Valea Iadului, traseul ce urmeaza culmile din versantul drept al vaii ofera panorame largi asupra crestei estice a Vladesei, a Vf. Buteasa si Stanisoarei si asupra culmilor din jurul Stanei de Vale (Vf.Poieni, Bohodei). Traseul (aprox.20km) marcat cu triunghi albastru porneste de langa cabana Lesu si urca pana la 1339m la Vf. Stana de Izvor, de unde urmeaza un platou presarat cu muncei, si dupa usoare urcusuri si coborasuri prin poieni largi si pe langa stane (cel mai inalt punct atins -1463m -Vf. Piatra Calului), ajunge in Poiana Muncei, de unde coboara in Stana de Vale. In acest traseu se poate ajunge si urmand potecile nemarcate ce urca de pe Valea Gugii -de la coada lacului Lesu sau de pe Valea Lupului.
Trasee pitoresti nemarcate se pot face si pe culmile ce separa Valea Iadului de Valea Draganului, pe vaile ce se desprind din V. Iadului: V. Salatruc, V. Izvorului, V. Bisericii..